Tritium Blanco

50% Garnacha Blanco og 50% Viura. 90% gære i ståltanke og 10% gære i egetræsfade.
Grønne æbler, pære og et strejf af annanas. Strukturen er cremet. Super frisk vin.

Las Garnacha de Tritium

Druer udvalgt fra huset mest soleksponerede marker da Garnacha gerne vil have meget sol. Vinmarkerne har en alder på 40+ år. Dette er en medium kraftig Garnacha som har en let syre og bløde tannier. Et lille touch af vanilje fra vinens 4 måneder på franske egetræsfade sniger sig også ind i billedet af denne overpræsterende vin. Lækker med oliven, nødder, tapas, pizza og lyst kød.

Tritium Tempranillo

El Hornillo vinmarken er kun 0,90 hektar. En af de første vinmarker genskabt efter Phylloxera's hærgen i Rioja. Her 120 år efter levere marken ca. 1 kilo druer pr. vinstok. Men hvilke druer. Kompleksiteten i denne Tempranillo skal opleves. Krydderier, figner og en eksplosion af bær, mørke som røde, sorte oliven og let strejf af chokolade. 

Esencia Blanca

Druerne er Viura, Malvasia, Garnacha blanca og Tempranillo blanca alle fra vinmarker over 100 år gamle. Viura og Malvasia gære og hviler på sit lie i 6 måneder i 750 liters amfora. Garnacha blanca og Tempranillo blanca gære på 228 liters Bourgogne fade hvorefter der laves en assemblage. Vupti så er Esencia skabt. Farven er klar og gylden. I næsen valnød, ristede mandler, æbler og fennikel. En dyb og meget kompleks vin med en virkelig lang eftersmag. Lyst kød, hummer, skaldyr og modne oste.

Matiz

Garnacha, Manzuelo og Tempranillo. Garnacha og Manzuelo gæres og lagres i 10 måneder på franske fade hver for sig. Tempranillo gæres og lagres i 10 måneder på amfora. Efterfølgende laves den endelige assemblage (sammenstikning). Produktionen er på 1600 flasker og druerne kommer fra en vinmark plantet i 1903. Kraftige grøntsagsretter i ratatouille-stil, lammekød og oksekød.

Mercator Dulce

100% Garnacha. Sen høstet og tørret, naturligvis. Efter presning gære vinen i 6 måneder hvorefter gæringen stopper naturligt ved ca. 15% alkohol og 170 gram restsukker. Desserter og blåskimmel ost.

Bodegas Tritium - Rioja Alta

Spørg man Javier Fernandez og Francisco Rubio fra Bodegas y Viñedos Tritium hvad, de er mest stolte og taknemlige over i forbindelse med deres vingård er svaret, at hverken de eller deres forfædre før dem har ladet sig overtale til at trække deres gamle vinstokke op – i modsætning til mange af deres vinproducentkolleger i Rioja.

I første omgang (60-70’erne), trak man i Rioja vinstokke op i stort tal for at gøre plads mellem rækkerne til at maskiner kunne afhjælpe det hårde arbejde med at dyrke en vinmark. I anden omgang trak man i 80’erne og 90’erne igen vinstokke op for at erstatte en drue-klon med en anden mere højtydende drue-klon af samme familie, f.eks Tempranillo. Dette gjort uden skelen til, at man derved risikerede en ensartethed i vinene i tiden derefter. Resultatet af disse to optrækningsperioder er, at man i dag har en lav gennemsnitsalder på en relativt stor procentdel af Riojas vinmarker. Desuden bruges der hos store berømte internationale vinhuse i dag så få kloner,at man ikke længere er i stand til at fastslå en vins geografiske oprindelsessted på grund af den uhæmmede brug af få udvalgte drue-kloner. Dette understreges meget kraftig af det faktum, at der de sidste 20-25 år er tilplantet/genplantet 30.000 hektar, men i det arbejde kun brugt 6 forskellige drue-kloner.

Bodegas Tritium råder i dag over ialt 30 hektar vinstokke hvoraf ingen er yngre end 40 år og hvor 8 hektar har en alderen på vinstokkene varierede fra 90 til 113 år som et resultat af Tritiums tidligere beslutninger om ikke at trække vinstokke op.

Desuden er der mere end 1000 forskellige drue-kloner på Tritiums vinmarker, vinmarker som i øvrigt er 100% økologiske og stadig dyrkes primært  med håndkraft. Det er disse faktorer, alder, mange kloner, rene druer og håndværk, som gør Tritium-vinene helt unikke og i en klasse for sig selv. Vine som du simpelthen ikke må snyde dig selv for.