Grøn inspiration
- en anbefaling af vores grønne "helte"

Yotam Assaf Ottolenghi

Yotam Assaf Ottolenghi er en israelsk-født britisk kok, restauratør og madskribent. Han er medejer af restauranter og delikatesseforretninger i London og forfatter til adskillige bestseller kogebøger. 

Yotam Ottolenghi har stor kærlighed til grøntsager og er af den overbevisning, at giver man grøntsager kærlighed og tid i tilberedelsen får man uovertrufne resultater. Ottolenghi er til stadighed en meget stor inspirationskilde for os i vores "grønne gastronomi" til både hverdag og fest. 


Få inspiration til opskrifter og læs mere her: 
Ottolenghi Recipes | Ottolenghi

Nadia "foodfanatic" MATHIASEN
Nadia "Foodfanatic" Mathiasen har rødder i det asiatiske, men er bestemt ikke kun inspireret her. 

Nadia er meget aktiv på sociale medier med inspiration til grønne retter - og har også skrevet bøger som  f.eks. "100 kødfrie dage" med inspiration til at komme med flere grønne retter i det daglige. Nadia har været en stor inspirationskilde for til at komme i gang med det grønne i det daglige. 

Læs mere her: 

foodfanatic.dk - Opskrifter og skriblerier om gastronomi


SABRINA gHAYOUR

Sabrina Ghayour har persiske rødder, men er også mellemøstligt inspirereret generelt. 


Sabrina har skrevet mange gode bøger og en af de, vi har brugt meget er hendes bog "Mezze", som giver os stor inspiration til småretter til både hverdag og fest.

Retter, som kan bruges som både en del af et 100% grønt måltid - med mange småretter til et festligt bord - eller som lækre grønne forretter. 

Vi kan også anbefale hendes bog "Bazaar", som vi har fundet stor inspiration i. Fantastiske og inspirerende grønne opskrifter. 

Læs mere her:
Sabrina (sabrinaghayour.com)
LOUISA LORANG

Louisa Lorang har været en stor inspirationskilde for os i mange år. Og med god grund. 


Louisa er aktiv som kok og inspirator på både TV, artikler, sociale kanaler og meget andet. 

Louisa er meget åben for mange madkulturer og formår at samle det hele i et fantastisk mad-univers. 

I forhold til grøn mad, så har Louisa senest inspireret os med hendes bog "Grøn mad - max. 30 minutter". Grøn mad behøver nemlig ikke tage lang tid og Louisa har i denne bog samlet en række grønne opskrifter, som du kan lave også på en almindelig onsdag. Eller en lørdag. 

Læs mere her: 
Louisa Lorang • Jeg er stadig sulten

Jamie oliver

Her er introduktion næsten overflødig. Jamie Oliver er en meget energisk engelsk kok, som er kendt fra flere TV programmer, artikler mv. 


I forhold til det grønne univers, så har Jamie Oliver også skrevet inspirerende kogebøger, som fokuserer på de grønne retter. 

Her kan vi anbefale bogen "Grønt - nem og velsmagen mad til alle". 

Her er der opskrifter til alle. Hurtige og mere slow-cooking. Og også opskrifter som f.eks. børn kan lide. Kan anbefales. 

Læs mere her:
Jamie Oliver | Official website for recipes, books, tv shows and restaurants
Tasty vegetarian recipes | Jamie Oliver

Det PERSONLIGE KØKKEN

Med afsæt i forskellige kokke og inspirationskilder, er vi ved at have fundet vores "personlige køkken". 

Afhængig af sæson og lyst, så plukker vi de opskrifter vi har lyst til at lave. Tilpasser måske lidt, mikser som vi har lyst til, tager udgangspunkt i hvad, vi har i haven lige nu.. Kun fantasien sætter grænser. Og vi kan kun anbefale at sætte fantasien fri. 


Det giver et meget personligt køkken - til stor glæde for os til både hverdag og fest. HAVEN PÅ HEDEN
Da vi flyttede på "landet" her i Christianshede St. i nærheden af Bording, så ønskede vi at begynde at dyrke grøntsager til eget forbrug. 

Vores interesse for grønne retter tog fart - og vi dyrker det, vi kan lide og det, vi har fundet ud af vi bruger meget af. Og til stor daglig glæde. Vi føler os meget privilegerede. 

Men husk, det kræver ikke en stor have for at producere noget, du kan bruge i din madlavning. En almindelig parcelhushave kan sagtens producere flere grøntsager end du kan overkomme at spise og en altan hvor kreativiteten slippes fri har også stort potentiale for at øge dit behov for mere grønt på din tallerken. 

Line Øskov Knudsen har været og er stadig en stor inspirationskilde for os. Link her: 
Den selvforsynende familie | Facebook

Vi har også fået mange tips her:
Den selvforsynende have | Facebook

På begge sider, er der mange kompetente folk, som er klar til at hjælpe med råd og vejledning.