Chablis Vieilles Vignes

Her er tale om de ældste af huset vinstokke under AOC Chablis dvs 35+ år. Efter endt vinifikation lagrer vinen 12 – 15 måneder på fad. Fadene er dog ikke nye, da dette ville maskere den smukke smørrede aroma af kandiserede frugter og den underliggende mineralitet som smelter sammen til en vin med sin helt egen kraftfulde personlighed. Pris 199.00 kr. pr. flaske.

Chablis Premier Cru Montmains Vieilles Vignes

Fra tre vinmarker i Premier Cru Montmains hentes druerne til denne vin. Alderen på vinstokkene er 40 – 50 år hvilket sikrer en meget koncentreret og aromatisk most. Allerede som ung er Montmains Vieilles Vignes fantastisk blomsterrig med et tydeligt præg af flint. En vin, som vil vinde mange tilhængere.                                                    Pris 279.00 kr. pr. flaske.

Chablis

Det første, der falder mig ind når talen falder på Chablis er en boksemetafor ,som let omskrevet lyder ”Chablis punches above its weigt”. Dette er på ingen måde tænkt som en nedladende kommentar, men beskriver vel meget godt den opmærksomhed , som området er blevet tildelt på trods af sin beskedne størrelse og heraf naturligt begrænsede produktion. Opmærksomheden opstår naturligvis når kvaliteten af produktet når de højder, som rigtig mange af dem gør. For mange Chardonnay -elskere er her tale om det hellige land. Med sin ret centrale placering i det nordlige Frankrig er klimaet, omend vanskeligt, optimalt for dyrkning af netop Chardonnay, når målet er kølige vine med en stringent syre. Klimaet kan dog ikke løbe med æren alene, men må nødvendigvis dele med de stejle skråninger og deres temmelig unikke jordbunde, som her i høj grad består af mergelholdig kalksten iblandet et lag af østersfossiler, kaldet Kimmerigde. Netop jordbunden har tilbage i 1970’erne givet anledning til stor uro vinbønderne imellem, da en fejde om distriktets afgrænsning på baggrund af netop jordbundsforholdene opstod og skabte voldsomme uvenskaber. Fejden udmøntede sig i 1978 i et nyt sæt regulativer, som udvidede Chablis AOC betragtelig. I dag udgør AOP Chablis godt 4.800 hektar.

Michelle Naulot / Raoul Gautherin

Da Domaine Raoul Gautherin er en eftertragtet producent forhandler vi hos Bækkelund Vine huset 2. label - MICHELLE NAULOT. Indholdet i flaskerne er dog 100% identiske.

Domaine Raoul GAUTHERIN & Fils har lavet vin i syv generationer og er kendt for deres høje og konstante kvalitetsniveau. Husets vine fremstilles efter traditionel produktionsteknik , hvor stoltheden over og evnerne for håndværket tydeligt manifesterer sig i kombination med en dybtfølt respekt for naturen. Vingårdens besidder et areal på cirka 16,5 hektar, som ligger centralt omkring Chablis by. Markerne er godt eksponeret for solen og fordeler sig som følger:
Chablis Grand Cru: 1 hektar fordelt på markerne Vaudésirs, Grenouilles og Les Clos. 
Chablis Premier Cru: 4 hektar fordelt på markerne Vaillons, Montmains og Mont de Milieu. 
Chablis: 9 hektar. 
Petit Chablis: 1 hektar. 
Hver producent arbejder med egne metoder ,som er nedarvet gennem generationer. Det gør sig naturligvist også gældende hos Alain Gautherin. I kældrene arbejder han med rustfrie ståltanke, betontanke og egetræsfade i et nøje fastlagt program. Seneste skud på stammen af nyere teknik er et såkaldt concrete egg. Concrete egg eller beton-æg er et relativt nyudviklet hjælpemiddel i vinindustrien. Udviklet i 2001 af Michel Chapoutier og firmaet Nomblot. Udformningen gør, at bundfaldet konstant hvirvles op, når gæringen går i gang. I visse vine er det en fordel, da det giver mere kompleksitet. Men den store gevinst kommer i vinens tekstur. Vinen får simpelthen en markant større mundfylde.