Paal Syrah

"Vi laver bjergvin", siger Ivan. "Det er vigtigt at forstå at der nødvendigvis må ske en sondring mellem de kølige bjerg-vinmarker og de varme lavt liggende vinmarker, "fortsætter han", men det er ikke svært at forstå når man først har smagt begge dele". Det Ivan gerne vil italesætte med ovenstående udsagn er den langt større generøsitet der kommer til udtryk i bjerg-vinen i form af bl.a. dybde, syre niveau og kompleksitet. 
Paal er en enkeltmarks Syrah ved byen Saint Martin de Unx i bjergene øst for Logrono. Den fremstilles på cementtank hvor den i alt tilbringer 18 måneder inden den hviler 15 måneder på flaske inden den sendes i handlen. Super lækker mellem kraftig Syrah med klassisk sort peber i næsen og en elegant mundfølelse af bær og krydderier.
Pris 129,95 kr.

Xi'ipal Garnacha

Xi'ipal Garnacha kommer fra et lille markplot ved byen Saint Martin de Unx. Mosten udbløder nedkølet ligesom fermentationen foregår ved lav temperatur. Efterfølgende lagre vinen på franske fade (400 ltr.) i 11 måneder for til sidst at flaskelagre i 18 måneder. Denne relativt lange flaskelagring samler vinen og den fremstår helstøbt ved frigivelse til salg. Årlig produktion mellem 1350 - 1400 flasker.
Pris 199,95 kr.

Xi'ipal Syrah

Xi'ipal Syrah er et mesterværk af elegance, fylde, krydderier og bær. Det er tydeligt at Raquel er meget inspireret af vinene fra Rhône dalen og i dette tilfælde den nordlige Rhône dal så parallellerne hertil står i kø og alligevel er man ikke i tvivl om at her er en karakterfuldhed som er helt sin egen. 18 måneder på franske fade og 18 måneder på flaske skaber en vin som bare må smages. Årlig produktion cirka 2000 flasker.
Pris 199,95 kr.

Xi'ipal Tempranillo

Raquel syntes egentligt at det var nærmest blasfemisk at producere Tempranillo i Navarra indtil en gammel mand fra Lerga henvendte sig og insisterede på at vise hende hans vinmark med netop Tempranillo. Den ligger højt og er svært at komme til. Som Raquel fortæller måtte de bakke bilen de sidste hundrede meter derop ellers var de simpelhen ikke kommet derop. Men så var hun også overbevist af beliggenhed og jordbunden og det drue materiale som kom ud af dette. Kold fermentation, 22 måneder på fad og 18 måneder på flaske er koden bag denne koncentrerede og meget intense Tempranillo. Produktionen er på cirka 1300 flasker om året.Pris 199,95 kr.

Bodegas Caudalia

Bodegas Caudalia ligger i den lille soveby Lerga lidt sydøst for Pamplona. Vindistriktet er Navarra. Bodega’en drives af ægteparret Raquel Grandival og Ivan Lòpez Barco. Ivan - som oprindeligt er uddannet Cand Scient Pol men nu har fundet sit kald, siger han - passer vinmarkerne mens Raquel er vinmageren. Begge er dybt inspireret af vinene fra Rhône og det afspejles tydelig i deres vine.

Vejen til at få deres egen vingård har været lang da de ikke bare vil købe en hvilken som helst vinmark men har brugt år på at undersøge og vente på at kunne købe eller leje vinmarker med den rigtige jordbund, højde og sol eksponering. Dette er foregået alt imens Raquel har arbejdet som winemaker for et stort vinhus i Rioja. Men nu er de indledende skridtet taget og de har etableret sig.

Vinen fra Navarra har historisk haft en stor betydning for Romerne som i den tidlige Middelalder byggede kolossale kælderanlæg i Navarra langs pilgrimsruten til Santiago de Compostela. Det menes at der via Caminoen allerede dengang kom franske druer til Navarra. Men i ”nyere tid” har Navarra mest været kendt for Rosado-vine men den tid er ved at være forbi og som i så mange andre vindistrikter kommer der unge winemakere til som tænker i nye baner. De går f.eks. ikke af vejen for at dyrke de højt liggende og svært fremkommelige vinmarker som i årtier har været forladt p.g.a. netop det besværlige i det arbejde. Bl.a. dette er et udtryk for at der nu fokuseres på druernes trivsel og evne til at afspejle den jord som de står i. Hvilket igen vil sige at diversiteten i Navarra vinenes udtryk stiger med raketfart. En udvikling som det er svært at være imod.